Centrum voor Zelfbezinning

Werkplaats voor levenskunst

Schrijfcyclus - voorjaar 2019 

het verhaal dat je leeft

 coffee 2608864 1280

 

Je schrijft aan de hand van je autobiografisch geheugen, met het oog op persoonlijke reflectie. Deugden van levenskunst vormen de leidraad in deze editie.

Het accent ligt op het schrijfproces en de betekenis die je aan je eigen teksten geeft. Het gaat er niet om hoe 'goed' je kunt schrijven, hoe gaat erom of je authentiek wilt zijn. Ons motto is: Schrijvend ben je sprekend jezelf.

 

Data: zaterdag 16 maart, 23 maart, 6 april en 13 april

 

Organisatie: Centrum voor Zelfbezinning
Locatie: Landgoed ISVW, Dodeweg 8, 3832 RD Leusden
Tijd: 4 x zaterdagochtend / inloop 09:30 uur / schrijven 10:00-12:30 uur
Deelnamekosten: EUR 135,--

Begeleiding: Willem Jan van den Brink - gespreksleider en coach reflectief schrijven
Zie ook www.SchrijfDNA.nl

Zin in een APK voor de ziel? Dan is zelfreflectie aan de hand van creatieve schrijfopdrachten iets voor jou.

 

HET VERHAAL DAT JE LEEFT is een oefening in ervaringsgericht schrijven. Het is het bewijs dat je leeft, en ook een weergave van het script dat je uitleeft. Gaandeweg ontdek je hoe je uitdagingen je betekenis vormen.

Narratieve psychologie

De theorie en de oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het autobiografisch geheugen en de functie van herinneringen en levensverhalen. Door jezelf de juiste vragen te stellen kun je valkuilen ontdekken, lastige ervaringen een plaats geven en bepaalde episodes uit je leven op een andere manier bezien.

Wil je meer weten over het hoe en wat, lees dan Op verhaal komen: je autobiografie als bron van wijsheid van Ernst Bohlmeijer & Gerben Westerhof.

Wat je kunt verwachten

We zijn ontspannen en aandachtig bezig tijdens de schrijfcyclus. Geen prestatie- of resultaatdwang dus. Je maakt contact met wat er speelt in je leven en schrijft erover aan de hand van aansprekende opdrachten.

Na de verschillende schrijfrondes is er mondelinge uitwisseling, waarbij je ongedwongen tevoorschijn kunt komen.

Creatief reflectief

Deze schrijfcyclus is strikt genomen geen cursus 'creatief schrijven'. Evenmin betekent ‘autobiografisch schrijven’ dat we toewerken naar jouw vuistdikke levensverhaal. Wel wordt je creativiteit aangesproken in de vorm van speelse thuisopdrachten. We maken dankbaar gebruik van genres als het ZKV (Zeer Kort Verhaal, A.L. Snijders) en flitsfictie (Ilja Leonard Pfeijffer).

Voor meer informatie en aanmelden
Het aantal personen is maximaal 8 m/v. Dus wees er snel bij.
Mail: willemjan(at)zelfbezinning.nl

Zelfvernieuwing in de Combikubus Emmen

Een CvZ-activiteit in het Noorden van het land

 
Groepsgrootte ca. 7 deelnemers, start medio februari 2019 o.l.v. Piet Ziel
Het is een maandelijkse activiteit op tien zaterdagochtenden van 10.00uur tot 13.00uur
Vrijwillige bijdrage 7,50 euro per keer incl. koffie, koek en gebruik van het gebouw.
Geen leeftijdsgrens, voor alle achtergronden, bij over-inschrijving is er een wachtlijst.
Vooraf aanmelden bij CvZ of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat is zelf-vernieuwing in de Combikubus Emmen?

Een paar steekwoorden

 • Gesprek, reflectie, zingeving
 • Erachter komen wat jouw levensessenties zijn
 • Lichaamsgebruik en lichte dansimprovisatie op muziek
 • Meditatieve stilte en ademhaling
 • Niet kerkelijk

Het ‘bezinnende groepsgesprek’ is de kern van de activiteit. Het gesprek wordt ingebed en gevoed door belevingen tijdens lichte beweging, muziek en andere creatieve uitingen.

De workshops zijn themagericht op wat er op dat moment bij de deelnemers speelt. Het eerste thema van de reeks zal gericht zijn op ‘empathie’.

Waarom is dit belangrijk voor je?

Woorden geven aan wat onbewust speelt. Dat geeft onszelf vertrouwen en levensinzicht. Het is daarmee een goede vorm van introspectie om tegenwicht te bieden aan de ongezonde leefstijl die we vaak hebben. De toegang tot die persoonlijke woorden en belevingen gaat met ons verstand. Maar tegelijkertijd voelen we emotie en zullen we merken dat ons lijf ook veel doet. Tijdens deze inzicht-gevende ochtenden wordt, naast de gesprekken, het bewustzijn uitgebreid via bewegingstechnieken die ons lijf en ons gevoel bereiken.

emmen1 

Welk effect heeft het op je?

Het resultaat is minder stress, meer moed en plezier. En steevast een vitale leuke bewegelijke ochtend die goed is voor je lijf. Je leert meer over je welbevinden en je gaat jezelf erdoor ontspannen.

 • Bewustzijn van je lichaamswijsheid, opnieuw ervaren van eigen trots en enthousiasme.
 • Je krijgt meer zelfinzicht. Bijvoorbeeld het verschil tussen feiten en de beleving daarvan.
 • Je kan beter onder woorden brengen welke gevoelens en behoeften er bij je spelen.
 • Het oefenen van moed om hardop uit te drukken welke patronen er binnen jou aan het werk zijn.
 • Ruimte ervaren in het proces van groepsdynamica. De compassie voor jezelf en voor de ander in de groep neemt erdoor toe.
 • Het waarderen van je authenticiteit. Over je gevoelens leren praten die vanuit beweging en gesprek naar voren komen.

Wat voor sfeer mag je verwachten?

Ontroerende momenten met een lach en een traan. Ervaren van echt contact. Met ruimte om kwetsbaarheid te tonen en moedig te kunnen zijn. Het gaat ergens over en er ontstaat begrip wat er in je leven afspeelt. Er wordt naar je geluisterd met liefde en aandacht. Vol spel, plezier en lichaamsbewustzijn.

emmen2 

 

Achtergrond Piet Ziel

Zelf heb ik veel baat gehad bij het zelf bezinnende gesprek. Ik doe dit al zo’n 30 jaar en een belangrijk trauma heb ik ermee om kunnen zetten in levenszin. In het dagelijkse leven ben ik stedenbouwkundige/landschapsarchitect en vader van twee volwassen kinderen. Het kijken naar mijn psychologische zelf en dat te begrijpen vind ik een vorm van levenskunst. Ook ikzelf wordt voortdurend heen en weer geslingerd tussen eisen, verwachtingen en mijn persoonlijke drijfveren en dogma’s.

Mijn andere beroep is biodanzadocent. Samen met Carolien, mijn partner waar ik 35 jaar mee getrouwd ben , geven we sinds 2010 wekelijks biodanzaworkshops. Dans, muziek en beweging blijken geven mij kans om liefdevol en zoveel mogelijk vitaal en plezierig te kunnen leven.

Waar komt mijn motivatie vandaan?

Als vrijwilliger heb ik de laatste jaren gespreksleider-trainingen binnen het Centrum voor Zelfbezinning CvZ gevolgd.

Het CvZ is een al lang bestaande vrijwilligers-organisatie die erop is gericht dat de deelnemers zichzelf kunnen helpen met levensvragen- en zingeving. Het gedachtegoed van de dieptepsycholoog Kees Schuurman is de basis. Schuurman heeft intensief samengewerkt met CG Jung. Veel gedachtegoed vanuit Jung en Schuurman is naar mijn opvatting terug te vinden en door-vertaald in eigentijdse managementtheorieën zoals Covey, in NLP, in Biodanza, in weekbladen en in talrijke zelfhulpboeken over bijvoorbeeld de archetypen van onze persoonlijkheid.

Maar…uiteindelijk gaat het erom zelf aan de slag te gaan in het hier en nu. Dat zelf-beleven vanuit het concrete doen en vervolgens je eigen levenspatronen daarin ontdekken en opnieuw ontwerpen past bij mijn achtergrond als biodanzadocent en ingenieur. Daarom zie ik ernaar uit de bezinnende workshops te geven in een combinatie van gesprek, muziek en lichaamswerk.

Waarom zelfvernieuwing?

In ons tijdperk is er veel afleiding en lawaai. Het lijkt wel of we voortdurend geleefd worden door sociale media en gebrek aan echt contact. We zouden willen dat gesprekken ons verrijken en dat als we praten, we minder oppervlakkig zouden kunnen zijn.

Als het niet lekker gaat met ons lichaam, of als het lastig is in onze werk- of vriendenkring dan willen we daar wat aan doen. Of als onze gevoelens van eenzaamheid te sterk zijn of dat we een verlies steeds maar geen plek kunnen geven dan zouden we daar wel eens over willen praten. Eens willen we afkomen van onverklaarbare onrust en lichte verslavingen of dat dwingend perfectionisme. Dan schakelen we vaak therapeuten in. De fysiotherapeut, de dokter, de psycholoog, de organisatieadviseur etc.

Maar er zit ook een hele goede therapeut in jezelf. Eigenlijk, diep weg weet je wel wat belangrijk en goed voor je is. Daar is dan vooral aandachtige stilte voor nodig. In een kleine groep die moedig genoeg is om langzaamaan onder woorden te brengen wat ons beweegt. Door dat te combineren met dans en beweging ontstaat veel plezier en ruimte voor eigen bezinning in een veilige aangename groep. Heel eenvoudig. Levenskunst optima forma!

Dat is waar deze zelfvernieuwing over gaat.

Ben je geïnteresseerd? Bel Piet Ziel voor een kennismaking. 06 1110 1216

De gespreks- en bewegingsgroep vindt plaats in het centrum van Emmen in een warme, stofvrije mooie lichte ruimte . Iedere 2e zaterdag van de maand (overleg volgt nog) van 10.00uur tot 13.00 uur. Inloop vanaf 9.45uur.

Wat is de Combikubus Emmen?

De Combikubus is in Emmen Oosterbracht 4j. Het is een bedrijfsruimte waar Carolien beneden haar praktijk heeft voor gedragstherapie om mensen te helpen in de opvoeding van hun hond. De bovenzaal is een meditatieve ruimte waar we wekelijks dansen met een biodanzagroep, Piet zijn schilderijen maakt en waar gespreksgroepen gebruik van kunnen maken. Het gebouw combineert als het ware “onverenigbare activiteiten” en kan in overleg ook per dagdeel gehuurd worden.

Data schrijfcyclus 2018

De succesvolle schrijfworkshops van het CvZ krijgen een vervolg in het voorjaar van 2018.

Noteer deze data:             zaterdagochtend

                                           24 maart, 7 april, 21 april, 5 mei en 12 mei

Plaats van handeling:      Landgoed ISVW, Leusden

Zoals altijd weer een uitgelezen kans om je leven in een ontspannen sfeer te verdiepen en te verrijken
door middel van schrijven. Zelfbezinning in optima forma.

Wees er als eerste bij.

Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Luisteren

 

Ik ben Amsterdammer van geboorte. Mijn schoonfamilie komt uit Twente.
Laat de afstand hemelsbreed ergens rond de 200 km zijn, en dan hanteer ik een globale maat. 
In Twente  spreekt men met een andere tongval dan in Amsterdam, en dat is het punt niet. 
Even lastig, een andere tongval, sommige andere woorden of  begrippen, maar goed te doen voor een niet Twent.

Luisteren lijkt dus niet z’n punt, verstaan is iets anders.
Verstaan, en dan ook nog begrijpen…
Van uit mijn perspectief zegt mijn schoonfamilie de helft van wat ze zeggen.
Het ontbrekende deel, althans voor mij ontbrekende deel  is er wel, en wordt niet uitgesproken, en tegelijkertijd wel gezegd, althans gecommuniceerd voor de goed verstaander.
En al bestaat er een Twents woordenboek, daarmee kom ik slechts gedeeltelijk verder.

In mijn eigen gemoed worden verschillende dialecten gesproken.
Een zakelijk dialect, een familie onder elkaar dialect, een wel gevoel maar nog geen woorden dialect, een dialect voor voor mij lastige onderwerpen, waar het eigenlijk meer om omschrijvingen gaat dan om feitelijke verwoording.
Kortom met regelmaat versta ik mij zelf nauwelijks, laat staan dat ik het begrijp.
Delen van zulks is trapezewerk, en meestal zonder vangnet, een woord verkeerd gekozen of gehoord is soms al genoeg voor een ontsporing.
Inclusief luisteren, dus naar nuance en gelaagdheden vind ik een buiten categorie vaardigheid, die ik beter zou willen beheersen, al is het ook wel comfortabel wanneer ik bij de bakker gewoon mijn bestelling kan doen, ik krijg wat ik hebben wil, sociaal vaardig en wenselijk het weerbericht en de nieuwe stoplichten in het dorp verweef aan de toonbank, en niet hoef te horen hoe het met de persoon is/staat die mij helpt.
Dat luisteren dus een beperkt, compacte vorm heeft, die toegesneden is op mijn verlangde boodschappen (letterlijk dus!) 

Zelfbezinnen schoolt me in mijzelf beter verstaan.
Zelfbezinnen zonder anderen is een schrale vorm, ik wil de rijke. 
De bereidheid  naar elkaar te willen luisteren in de meest mogelijke ‘inclusieve’ hoedanigheid, verdient aandacht !
Een mooi jaarthema !

      Lukas van Steveninck 

_____________________________________________________________________________________

LUISTEREN  EEN KUNST EEN KUNDE

 

Een poging om te verwoorden hoe ik het probeer te doen. Ik ben blij met ons jaarthema.
Ik heb nog veel te oefenen. 

Luisteren doe ik met aandacht voor het verhaal van de ander.
Ik geef de ander een platform voor zijn/haar verhaal, het ordenen van het verhaal en het kunnen zoeken naar de juiste woorden die passen. Bewust te worden van wat er nu speelt. Eigen vragen te formuleren en zelf de antwoorden te vinden.

Aandachtig luisteren doe ik met empathie, zonder mijzelf te verliezen in het verhaal van de ander. Ik ben me bewust wanneer en waarom mijn aandacht weg gaat. Wat helpt mij om mijn aandacht terug te vinden? Ik luister dus ook naar mijzelf.

Ik ben me bewust van sympathie en/of antipathie, mijn oordelen die mij afleiden of de neiging in herkenning te belanden waardoor ik uit mijn concentratie raak. 
Ik probeer dit allemaal te parkeren. Ik hou oplossingen en adviezen in.

Ik luister met hart en ziel, mijn lichaam luistert mee. Ik kijk de ander aan en concentreert me op het verhaal van de ander. Hoe bizar het verhaal van de ander ook kan zijn het is de werkelijkheid op dat moment van die persoon. Het gaat niet om waar of onwaar. 
Ik hoef hier niet over in discussie. Scheelt een hoop energie.

Als het verhaal klaar lijkt, wacht ik  rustig af, vaak komt er na een stilte de essentie nog een keer  langs of een formulering van een nieuw inzicht. Ik neem de tijd en geef iemand de tijd. Ik kan vragen of iemand reactie wil,vragen of er behoefte is aan herkenning te horen.

Zo niet, ook goed.

Fluitje van een cent zou je denken. 

Doe jij dit op een vergelijkbare manier of ervaar je dat anderen zo naar je luisteren ?
Wat zou de meerwaarde voor jou kunnen zijn als jij zo je verhaal kunt vertellen ?

Oefening baart kunst.

Bij het Centrum van Zelfbezinning zetten we 2018 in het teken van Luisteren.
Ik ben er blij mee. Oefen je mee ?

Johnny Estelle Nooder

_____________________________________________________________________________________

 

Luisteren

 

het Jaarthema 2018 van het Centrum voor Zelfbezinning

Luisteren naar de ander

 

naar mijzelf

 

Voorrang geven

 

Wie o wie

 

 

Waar bevind ik mij

 

Alles raast langs mij heen

 

Toch maar 1 kant kiezen

 

Veilig voelen

 

 

Bereikbaar zijn voor de ander

 

Goede bedoelingen

 

Mijzelf terugvinden

 

Door het luisteren 

Clara van Heel

 

januari 2018

_____________________________________________________________________________________

Zo heeft nog nooit iemand naar mij geluisterd

 

“Zó heeft nog nooit iemand naar mij geluisterd,” zei iemand die bij mij kwam voor een kennismaking met Focusing. Dat was de eerste verrassing. De tweede kwam toen hij ontdekte dat hij ook zo naar zichzelf kan luisteren! En dan gebeurt er iets, er verandert iets. “Het lijkt wel magie,” zoals iemand anders zei.
 
Écht luisteren is echter nog niet zo makkelijk. Ook niet voor hulpverleners!  We luisteren vaak om te reageren: met een interpretatie, een advies, een tegenargument of een eigen verhaal. Meestal met de beste bedoelingen, maar écht luisteren is het niet.  
 
Écht luisteren betekent overigens niet dat je het eens moet zijn met wat gezegd wordt. Helemaal niet zelfs, het gaat er om dat je hoort wat de ander zegt. Welke woorden gebruikt hij of zij? Wat is de kleur van die woorden? Niet proberen te raden wat de ander bedoelt, laat staan onafgemaakte zinnen aanvullen maar gewoon luisteren wat zeg je nu eigenlijk? “Oh dat je je niet gehoord voelt,” ja geen wonder dat je je rot voelt.
 
Écht Luisteren heeft geen interpretaties nodig, geen oordelen ook, wel aanwezigheid en interesse. Als je geïnteresseerd  luistert krijgt de ander ook de kans zichzelf te horen en na te voelen of het klopt wat hij of zij net zei, misschien is er nog meer, of is het eigenlijk net een beetje anders. En jij hebt het gehóórd. En dát maakt verschil!
Soms is het dan even stil, er is even niets ….. Stiltes hoeven niet per se opgevuld te worden, liever niet zelfs en zeker niet met oplossingen. Beter is het rustig af te wachten want in de stilte gebeurt er iets, iets wonderlijks. Iets dat de hele situatie verandert.


Z0’n stilte is geen ongemakkelijke stilte van een status quo maar een vruchtbare stilte die iets nieuws voortbrengt. Er komt iets tot leven. In de stilte van het gehoord zijn kan de levensstroom zich hernemen en kan het organisme zich ontplooien in een voortdurende beweging in de richting van ‘tot volle wasdom komen’. Je voelt je meer jezelf worden. En dat geeft niet alleen meer rust maar ook meer levenslust.


Die ervaring van rust én van levenslust die wens ik ons allen toe. In die ervaring vind ik hoop voor de toekomst, voor mijzelf, voor de mensen om mij heen en voor de wereld.

Aaffien de Vries

 

CENTRUM VOOR ZELFBEZINNING

 

Om de mogelijkheid te behouden elkaar regelmatig te ontmoeten en samen aan zelfbezinning, reflectie te doen gaan we vanaf september 2017, 1 x per maand de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan een 

DOORGAANDE GESPREKSGROEP in LEUSDEN op ZONDAG OCHTENDEN. 

Het worden 4 bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten horen bij elkaar, je kunt dus niet kiezen voor 1 bijeenkomst op zondagochtend in LEUSDEN.

De rode draad zal zijn ons jaarthema van 2017:

 

De Kunst van Kwetsbaarheid

 

Inloop met koffie en thee vanaf 10.00 uur . De gespreksgroep  begint om 10.30 uur 

en we sluiten af om 13.00  uur.  

Als je het leuk vindt, kun je mee gaan lunchen (voor eigen rekening) bij “Oud Leusden” op 10 minuten afstand van de ISVW en er in de middag nog een wandeling alleen of met elkaar aan vast knopen.

De kosten per persoon zijn  4 x € 12,50, inclusief koffie/thee, excl. lunch, 
contant af te rekenen op de eerste bijeenkomst.


Plaats:                         ISVW 
                                     Dodeweg 8
                                     3832 RD Leusden

Data:                           zondag 17 september 2017
                                     zondag 22 oktober 2017
                                     zondag 12 november 2017
                                     zondag 10 december 2017

Aantal:                        Er is plek voor 7 deelnemers

Gespreksleider:        Clara van Heel

Voor aanmeldingen  voor 1 augustus 2017 of  voor meer informatie bellen of mailen met:  

Clara van Heel tel. 06-45028905 / 078-6127677            mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.