Centrum voor Zelfbezinning

Werkplaats voor levenskunst

Zelfbezinnen in Chevetogne.chevetogneDat klinkt Frans en dat klopt want het ligt in Wallonië, in de Belgische Ardennen.

Nader Chevetogne en je ziet al van verre het klooster op een heuvel liggen.

Een mannen klooster volgens de Benedictijnse beginselen.

Ik kwam hier voor het eerst in de zomer van 2001. Sindsdien ben ik heel wat keren terug geweest!

Een verblijf in Chevetogne is voor mij één grote zelfbezinning. Mijn wortels liggen in de Protestantse kerk. En over ‘aanvaarden van het anders zijn’ gesproken, dan is een verblijf in een klooster toch ook een ‘oefening’ in gewoon waarnemen, me overgeven en ervaren wat het me geeft. Zonder de oude (voor)oordelen.

Chevetogne staat voor de oecumene, de verbinding met wat ons bindt, niet het uitvergroten van wat ons scheidt. Nu kan ik genieten van de rites van de Romeinse traditie en die van de Byzantijnse. Als je vaker in Chevetogne geweest bent, herken je wie is wat aan het gewaad dat tijdens de dienst gedragen wordt.

Waarom zou ik dit samen met andere zelfbezinners willen doen?

Het is een goede plek. Deelname aan diensten, genieten van de bijzondere samenzang, zelf koken en tijd voor verdiepende gesprekken. Zelfbezinnen in de context van een bijzondere rust.

Kijk eens wat rond op de website. Dat heb ik met het oog op het schrijven van dit stukje ook gedaan. Ik ervaar de verbinding tussen wat voor mij belangrijk is in het zelfbezinnen en wat het klooster ook wil:  “het zoeken naar waarheid en authenticiteit. Immers de problemen van de maatschappij vinden hun wortels en hun oplossingen in het diepst van het mysterie van de vrijheid waarmee elke persoon wordt geconfronteerd.”

Ga daar maar eens voor staan…

http://www.monasteredechevetogne.com

Tot nu toe hebben we nog geen planning gemaakt wanneer we dit organiseren. Daarvoor is belangstelling van andere zelfbezinners een noodzaak.

Aan jullie lezers dus de vraag: ben je geïnteresseerd om samen met anderen zelf te bezinnen in Chevetogne? Zo ja, dan kunnen we met voldoende belangstelling met het plannen en organiseren van een aantal dagen in Chevetogne aan de slag!

Henny Dijkstra

Voor reacties: graag een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.