Centrum voor Zelfbezinning

Werkplaats voor levenskunst

Schrijfcyclus najaar 2017: HET VERHAAL DAT JE LEEFT


Ben je toe aan een zelfreinigend onderhoudsbeurtje in je leven – doorsmeren, olie verversen, op nieuwe ideeën komen? Dan is zelfreflectie met behulp van doordachte schrijfopdrachten beslist iets voor jou.


‘Het verhaal dat je leeft’ laat zich op twee manieren lezen. Het is het verhaal dat je leeft (je leeft je leven), maar ook het verhaal dat je leeft (het script dat je onbewust uitleeft).


Narratieve psychologie

Tot nu toe kwam onze schrijfcyclus vooral neer op ‘free writing’ – persoonlijk en creatief schrijven aan de hand van uitgekiende prompts. Wel aanleiding gevend tot zelfreflectie, maar in zekere zin vrijblijvend.

De nieuwe opzet biedt meer structuur en volgt de bevindingen van de narratieve psychologie. Deze aanpak nodigt uitdrukkelijker uit tot zelfbezinning.

De theorie en de oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het autobiografisch geheugen en de functie van herinneringen en onze levensverhalen. Door jezelf de juiste vragen te stellen kun je valkuilen ontdekken, moeilijke gebeurtenissen een plaats geven en geïnspireerd raken om iets moois van het leven te maken.


Wil je meer weten over het hoe en wat, lees dan Op verhaal komen: je autobiografie als bron van wijsheid van Ernst Bohlmeijer & Gerben Westerhof.


Wat je mag verwachten

We zijn ontspannen en aandachtig bezig tijdens de schrijfcyclus. Geen prestatie- of resultaatdwang dus. Je maakt contact met wat er speelt in je leven en schrijft erover aan de hand van speciale opdrachten. Ook zijn er momenten van mondelinge uitwisseling, waarbij eenieder tevoorschijn kan komen zonder oordeel over zijn of haar inbreng.

De schrijfcyclus is geen cursus creatief schrijven, al lijkt het er vaak wel op. Evenmin betekent ‘autobiografisch schrijven’ dat we toewerken naar jouw vuistdikke autobiografie. Voel je vrij om geheel op eigen wijze voor de dag te komen.


Praktische details

Locatie: Landgoed ISVW, Dodeweg 8, 3832 RD Leusden

Frequentie: 5 x zaterdagochtend om de 14 dagen

Groepsgrootte: 8 tot 10 m/v – wie het eerst komt, het eerst maalt !

Tijd: koffie/thee vanaf 9.30 uur – schrijfcyclus 10.00-12.30 uur of iets later

Data: 9 en 23 september, 7 en 21 oktober, 4 november

Deelnamekosten: € 150,-. Je ontvangt een factuur die voor aanvang is te voldoen.


Begeleiding: Willem Jan van den Brink

Willem Jan studeerde Engelse taal- en letterkunde. Zijn achtergrond bestaat verder uit lesgeven, reclame en marketing. Hij voltooide de opleiding ‘Counseling en Coaching in Existentieel Welzijn’ en heeft een voorliefde voor boeddhistische wijsheid en praktische filosofie. Bij het CvZ is hij actief als gespreksleider en coach reflectief schrijven.


Heb je vragen of wil je je direct aanmelden, stuur dan een mail naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aarzel niet, fijn als je erbij bent.