Centrum voor Zelfbezinning

Werkplaats voor levenskunst

LETTERLIJK LEVEN

SCHRIJFCYCLUS VOORJAAR 2018

coffee 2608864 1280


Zin in een APK voor de ziel? Dan is zelfreflectie aan de hand van creatieve schrijfopdrachten iets voor jou. 

  

LETTERLIJK LEVEN is het vervolg op de schrijfcyclus HET VERHAAL DAT JE LEEFT. Je eigen ervaringen vormen het vertrekpunt. Daarover willen vertellen zit in je schrijf-DNA. 

Je hoeft de vorige cyclus niet gevolgd te hebben. Nieuwkomers kunnen probleemloos instappen. 

  

Narratieve psychologie 

De theorie en de oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het autobiografisch geheugen en de functie van herinneringen en levensverhalen. Door jezelf de juiste vragen te stellen kun je valkuilen ontdekken, onprettige gebeurtenissen een plaats geven en bepaalde episodes uit je leven op een andere manier bezien. 

  

Wil je meer weten over het hoe en wat, lees dan Op verhaal komen: je autobiografie als bron van wijsheid van Ernst Bohlmeijer & Gerben Westerhof. 

  

Wat je kunt verwachten 

We zijn ontspannen en aandachtig bezig tijdens de schrijfcyclus. Geen prestatie- of resultaatdwang dus. Je maakt contact met wat er speelt in je leven en schrijft erover aan de hand van aansprekende opdrachten. 

Na de verschillende schrijfrondes is er mondelinge uitwisseling, waarbij je ongedwongen tevoorschijn kunt komen. 

  

Creatief reflectief 

Deze schrijfcyclus is strikt genomen geen cursus 'creatief schrijven'. Evenmin betekent ‘autobiografisch schrijven’ dat we toewerken naar jouw vuistdikke levensverhaal. Wel wordt je creativiteit aangesproken in de vorm van speelse huiswerkopdrachten. We maken dankbaar gebruik van genres als het ZKV (Zeer Kort Verhaal, A.L. Snijders) en flitsfictie (Ilja Leonard Pfeijffer). 

  

Praktische details 

Organisatie: Centrum voor Zelfbezinning 
Locatie: Landgoed ISVW, Dodeweg 8, 3832 RD Leusden 
Frequentie: 5 x zaterdagochtend 
Groepsgrootte: 8 tot 10 m/v – wie het eerst komt, het eerst maalt ! 
Tijd: koffie/thee vanaf 9.30 uur – schrijfcyclus 10.00-12.30 uur of iets later 
Deelnamekosten: € 150,-. Je ontvangt een factuur die voor aanvang is te voldoen. 

  

Data: 24 maart, 7 en 21 april, 5 en 12 mei 2018 

Begeleiding: Willem Jan van den Brink  

Willem Jan studeerde Engelse taal- en letterkunde. Zijn achtergrond bestaat verder uit lesgeven en een werkzaam leven in marketing en communicatie. Hij voltooide de opleiding ‘Counseling en Coaching in Existentieel Welzijn’ en heeft een voorliefde voor boeddhistische wijsheid en praktische filosofie. Bij het CvZ is hij actief als gespreksleider en coach reflectief schrijven.

CONTACT/AANMELDEN willemjan(at)zelfbezinning.nl