Centrum voor Zelfbezinning

Werkplaats voor levenskunst

Ervaring van het wezenlijke vindt altijd alleen plaats in het heden
Liefde betekent de erkenning van het eigene van de ander
De mens hunkert nu eenmaal naar een redelijke wereld, maar die is er niet - hij zal hem zelf moeten creëren

Binnenkort


Wilt u onze nieuwsbrief blijven ontvangen?
Meld je dan ivm de nieuwe AVG wet hier opnieuw aan:
http://zelfbezinning.nl/index.php/nieuwsbrief/nieuwsbrief-2018


Symposium 5 oktober 2019
Ter viering van ons 50 jarig bestaan organiseren wij een symposium op zaterdag 5 oktober in Leusden. Speciale gast is Charles Eisenstein. Zijn gedachten over onze rol in het grotere geheel lijken sterk op die van C.J. Schuurman. Eisenstein gaat met ons in gesprek over ieders aandeel in een mooiere wereld. Details voor aanmelding: www.ZinZien.nu

Video ‘Charles Eisenstein bij Oprah Winfrey’ 


Reünie 26 oktober 2019
Reünie voor oud-deelnemers en nieuwe aanwas. Plaats van weerzien: Landgoed ISVW, zaterdagmiddag 26 oktober van 14.00 tot 17.oo uur. Wij verheugen ons op de herinnering aan oude tijden en een vooruitblik op nieuwe ontwikkelingen. Graag tot ziens! Fijn als je je komst aankondigt via info@zelfbezinning.nl 


Schrijfcyclus Schrijfcyclus - voorjaar 2020
Schrijfcyclus ‘Schrijven naar je zin’. Je persoonlijke ervaringen als bron van wijsheid. Start 1 februari 2020, 5 x zaterdagochtend tweewekelijks. De exacte data volgen. Wil je op de hoogte blijven van het programma? Stuur dan vrijblijvend een mailtje naar willemjan(at)zelfbezinning.nl


Gespreksgroepen
Groepen in Leusden, Zeist en Emmen lees meer

 


 

Over Ons

Centrum voor Zelfbezinning 

Centrum voor zelfbezinning, oftewel het CvZ

Zelfbezinning: is dat iets wat ik zou willen doen?
Verander zelfbezinning in zelfreflectie en Google levert bijna 300.000 antwoorden op.
Dat suggereert dat bezinnen – reflecteren – een bekend verschijnsel is.
Zelfbezinning voldoet aan een behoefte.
 

homezelfbezinningZelfbezinning gaat over het oefenen van op een afstandje naar mezelf kijken. Kijken naar mijzelf: wat doe ik en hoe doe ik dat? Wat zijn mijn gevoelens, gedachten en ervaringen? Wat motiveert me? Wat zijn eigenlijk mijn doelen? En welk antwoord geef ik op de vraag wie ik ben?

De rode draad is dat een ieder van ons te maken krijgt met veranderingen, met verlies, met (onvermijdelijke) keuzes. Levensvragen zonder gebruiksaanwijzing.

Het CvZ biedt de mogelijkheid om ervaringen met anderen op een ‘zelfbezinnende’ manier te delen. Zelfbezinning – zelfreflectie - geeft geen kant-en-klare oplossingen, maar wel iets anders.

Zelfbezinning gaat over het ervaren, noem het het ontdekken, van je eigen kracht.
Dat doen we door onze verhalen met elkaar te delen. Door het delen met anderen ontstaat een nieuw perspectief; nieuwe mogelijkheden worden zichtbaar.

Onze uitdaging is en blijft om ons te houden aan onze ‘cultuurwaarden’.

  • Respect: dat klinkt heel vanzelfsprekend. In het hier en nu is het aanvaarden van het anders zijn van de ander zo nu en dan behoorlijk lastig.
  • Aandacht geven en luisteren naar elkaar noemen we wederkerigheid. We komen niet alleen wat halen, maar ook wat brengen.
  • Niet adviseren: we laten een ieder zijn/haar eigen antwoord vinden op zijn/haar vragen.
  • Open staan voor ‘aanspreekbaar zijn’ hoort er ook bij.


Is dit wat voor jou? Stap erin en neem deel aan een activiteit. Wil je meer weten, kijk op onze website en/of neem contact op met onze coördinator.


Het CvZ is een vrijwilligersorganisatie. Al onze activiteiten worden door vrijwilligers georganiseerd.
poseidon Mark Rain
Bron: AZRainman, Flickr

Cyclus  BIOGRAFIE ALS MYTHOLOGIE:

Wat  wil  je  levensverhaal  aan  jou  vertellen?

 

Ieders leven is uniek en biedt ook voor anderen leerzame aanknopingspunten voor een zinvol leven. Bedenk hoe een gesprek met een wildvreemde een plotselinge wending kan nemen en naar onvermoede dieptes kan voeren. Nog sterker kun je dit ervaren, als je het leven van de ander echt als een verhaal leert zien. In een sprookje gebeurt alles altijd in drieën, daarom ook drie cursusdagen.

 

Dag 1 Dag van het verhaal

We tekenen ons levensverhaal op met een scala aan uitingsvormen. Onze dromen en gedachten spelen een belangrijke rol in dit verhaal. Welke fasen? Welke belangrijke strevingen, verlangens, knelpunten, conflicten?

 

Dag 2 Dag van de interpretatie

Aan de slag met de elementen in dat verhaal. De deelnemers reflecteren op elkaars bijdragen. Wat vertelt het verhaal ons? Welke symboliek tref je aan? Is het een griezelig sprookje, een liefdesverhaal, een arbeidsepos of een moeizame worsteling?

 

Dag 3 Dag van de verandering

Wij volgen de songtrail van iedere dromer in de wildernis van zijn onbewuste en brengen waar nodig wegwijzers aan en piketpaaltjes. Met behulp van verschillende technieken kijken we welke verandering, of verdere ontwikkeling hierin wenselijk is. Ieder bepaalt zelf welke kant hij of zij op wil, en hoe ver.

 

Data: zaterdag 26 september, 10 oktober en 7 november 2015

Begeleiding:

  • Frank Flippo, historicus en publicist, trainer ‘biografie als mythologie’
  • Willem Jan van den Brink, gespreksleider en coach existentieel welzijn

Locatie:                                 Landgoed ISVW, Leusden
Tijd:                                       inloop 10.00 – start 10.30 uur – eind 16.30 uur
Kosten van deelname:      € 175,--  inclusief lunchbuffet
Vroegboekkorting:            € 150,-- wordt berekend bij aanmelding vóór 15 augustus

Aanmelden ‘biografie als mythologie’: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.