Centrum voor Zelfbezinning

Werkplaats voor levenskunst

Themadag zondag 20 november 2016

Kwetsbaar of liever stoïcijns?

Een dag waarbij de schrijvende hand onze overwegingen ondersteunt

 Screen Shot 2016 08 31 at 3.52.29 PM

Opstapje voor de themadag is het recent verschenen boek van Svend Brinkmann, Standvastig: Onder alle omstandigheden jezelf blijven (Levboeken, 2016). Prikkelende tekst om het omslag: #1 Anti-Zelfhulp Bestseller uit Denemarken.

Alles gaat tegenwoordig sneller en sneller en we voelen constant druk om ons te blijven ontwikkelen. Een hoop mensen grijpen daarom naar zelfhulpboeken en –cursussen die ons weer in contact willen brengen met ons innerlijke zelf. 

Svend Brinkmann, hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Aalborg, hekelt deze ‘zelfhulpcultuur’ en geeft een verfrissend antwoord op alle zogenaamde positieve psychologie.

In Standvastig leert hij je, geïnspireerd door onder meer de filosofie van de stoïcijnen, hoe je kunt samenwerken met anderen en toch volledig jezelf kunt zijn, door gewoon af en toe nee te zeggen en bovenal stevig in je schoenen te staan.

Het interactieve ochtendgedeelte bestaat uit een introductie, persoonlijke uitwisseling en wat speelse schrijfoefeningen om te zien wat je denkt.

Programma

  • Inloop om 10.00 uur met koffie. Vanaf 10.30 uur inleiding en interactie.
  • Van 12.30–14.30 uur lunch en tijd voor een wandeling.
  • Om 14.30 uur gespreksgroepen; we kijken welke thema’s voor ieder persoonlijk bovenop liggen.
  • Van 16.30-17.00 uur gezamenlijke afronding.

Waar
Landgoed ISVW, Dodeweg 8, 3832 RD Leusden.
De ISVW ligt parallel aan de A28, ter hoogte van Leusden-Zuid. Per trein station Amersfoort, vandaar de (regio)taxi. 

Kosten 
€ 27,50 inclusief lunch. Betaling contant (geen pin)

of tijdig overmaken naar Stichting Centrum voor Zelfbezinning te Driebergen-Rijsenburg,
rekening NL53 INGB 0001 8125 78

Aanmelden 
Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-53 790 982. Graag bijtijds met het oog op de lunchafspraken met de ISVW. Aanmelding verplicht tot betaling van het deelnemersgeld, tenzij je voor een vervanger zorgt.

De SCHRIJFCYCLUS van het Centrum voor Zelfbezinning

Bij voldoende belangstelling organiseren we meerdere keren per jaar een ‘schrijfcyclus’. Een schrijfcyclus bestaat uit een serie van 5 zaterdagochtenden om de twee weken. Ideale groepsgrootte is 8 à 10 personen. Locatie: Landgoed ISVW, Leusden.

Wat de revue passeert: je schrijfspieren opwarmen en losmaken, reflectie op eigen waarneming en beleving, je creatieve impulsen volgen. Eigen ervaringen vormen jouw bron van wijsheid.

Tijdens de sessies worden verschillende schrijfrondes afgewisseld met voorlezen en luisteren. Met respect voor elkaars teksten. Het authentieke gaat steeds boven het artistieke. Ook laten we ons inspireren door literaire voorbeelden.

Voorjaar 2017 gaat de 7e editie van start met de titel ‘Achter de woorden schijnt de zin’.

Begeleiding:
Willem Jan van den Brink gespreksleider en schrijfcoach