jaarthema

Je eigen weg vind je samen

Henny Dijkstra

Voorzitter Centrum voor Zelfbezinning

Je eigen weg vind je samen.. wat anders!

 

Als ik alleen al kijk naar de start van mijn leven startte ik mijn begin samen met mijn tweelingzus. Toen zij de sprong had gewaagd, was ik er 5 minuten later ook. Daarna volgde onze jeugd met samen spelen, samen school, samen tegen anderen, samen ruzie maken .. behalve school zijn we met ‘samen’ nooit gestopt.

Die ‘tweeling’ identiteit is een gegeven. Wat bijblijft, zijn de aan- en opmerkingen van buitenstaanders. Vriendelijk bedoeld, vast, maar waarom je nou hardop moet oordelen waarin wij verschillen en daar dan ook nog een waardeoordeel over hebben.. Het zoeken naar gelijkheid, die absurde opmerkingen opleverde. In de eerste klas kreeg mijn zus het voor de kiezen van onze juf. Ze zou het net zo ‘goed’ moeten doen als ik (de andere helft). Dat doe je toch ook niet met zussen die niet even oud zijn. Dan haal je het toch ook niet in je hoofd om een jongere zus met een oudere zus te vergelijken? Voor een tweeling is dat blijkbaar een ongeschreven norm(aal).

Al die (on)uitgesproken oordelen verbinden ons overigens ook. Elkaar liefhebben gaat immers niet over je bent mijn gelijke, maar ik hou van jou zoals je bent. We zijn gelijkwaardige mensen met een levenspad dat 18 jaar lang dag dagelijks samenging. We kunnen elkaars herinneringen delen en aanvullen, en wat de een is vergeten, weet de ander nog wel. Dat is bijzonder aan ‘tweelingschap’: we zijn precies dezelfde generatie.

Dat samen de weg vinden, geldt sowieso. Als ik naar mijn levenspad kijk, zie ik steeds weer ‘reizigers’ die erbij waren. Enkele zijn bijzondere reizigers. Ze weten dat vaak niet eens. Ze staan echter wel degene op kruispunten in mijn leven. Zonder hun duwtje, hun opmerking(en) was ik die andere richting niet ingeslagen. En uiteraard waren en zijn er ook reizigers, aan wie ik me schuur en geschuurd heb. Dat heet dan conflicten, ruzies, irritaties in normaal Nederlands. Zonder wrijving geen vooruitgang… en dat is uiteraard een proces waar wat mij betreft voorlopig geen einde aan komt.

 

 

 

Willem Jan van den Brink

Secretaris Centrum voor Zelfbezinning

Mag het ietsje minder autonoom?

Mijn leven voelde lange tijd als een kronkelende rivier zonder duidelijke bestemming. Ik zag mezelf als een ontdekkingsreiziger zonder kaart, iemand die zijn eigen kompas moest uitvinden. Elke studierichting leek een smalle bosweg zonder zicht op de horizon. Wat ik zocht, wist ik niet. Wel voelde ik de drang om ergens thuis te komen.

Ik hield vast aan het idee dat ik mijn koers alleen moest bepalen. Advies sloeg ik vaak af, luisterend naar de echo’s van mijn eigen gedachten. Nieuwsgierigheid dreef me voort, maar koppigheid vertroebelde het zicht. Pas later besefte ik: een kompas is nutteloos zonder horizon om op te varen.

De mensen om me heen, die ik eerst als achtergrond zag, bleken bakens te zijn. Mijn richting werd pas helder toen ik leerde niet alleen te varen. Het loslaten van mijn autonomie voelde eerst als het afleggen van een harnas, maar gaandeweg ontdekte ik dat anderen geen ballast zijn. Een goede reisgenoot ziet kansen en gevaren die ik zelf zou missen.

Mijn weg hoeft niet recht te zijn. Ik balanceer tussen eigenwijsheid en samenwijsheid, trouw aan mijn ritme, maar open voor de melodie van anderen. De mooiste ontdekking? Niet de bestemming, maar het delen van ideeën en ervaringen. Mijn pad is geen eenzame route, maar een tapijt geweven met de draden van velen. En terwijl ik verder trek, laat ik me inspireren door de mensen die ik onderweg tegenkom.

Lukas van Steveninck

Penningmeester Centrum voor Zelfbezinning

Zonder het samen van mijn ouders...

 

Je eigen weg ga je samen. Ja zeker!

Zonder het samen van mijn ouders was de mijne niet eens begonnen. Hun handel, wandel, herkomst, geschiedenis komt allemaal samen in mij. Wel veel.. en al generaties lang.

In mijn geval weet ik daar niet zo heel erg veel van. Ik ben afgesneden geraakt. Niet helemaal, ken slechts flarden. De verhalen en de beelden zijn niet compleet. En veelal uit de tweede of derde hand . Of dat wat uitmaakt? Ik weet niet beter en ik ken momenten, dat ik van anderen zowel de rijkheid als de beklemming van een nadrukkelijk aanwezig verleden ken. Natuurlijk heeft het mij mee-gevormd. Natuurlijk beïnvloedde mijn verleden mij bewust en onbewust. Ik heb mijn eigen keuzes gemaakt, zo goed en zo kwaad, en naar eer en geweten. Mijn eer, mijn geweten, mijn mogelijkheden.

De idee dat ik dat zonder anderen doe, vind ik echt onzin. En ben ik ben en blijf ik zelf verantwoordelijk! De wereld van nu vraagt gedachten, daden en verantwoording die voor mij veel complexer zijn dan pakweg 50 jaar geleden. Destijds wist ik veel meer ‘zeker’. De nuance eet ook zekerheid op bij mij, en schept tegelijkertijd nieuwe zekerheid, of liever zekerheden waarmee ik het nu kan benaderen.

Anderen zijn belangrijker dan ooit. Niks is mij gelukt zonder anderen. Nu heb ik ze nodig voor voeden van zelf-onderhoud, om de moet erin te houden, wat soms niet meevalt, dat wel!

Ton Maas

Bestuurslid Centrum voor Zelfbezinning

Je eigen weg ga je samen

Ik was niet geweest waar ik nu ben als er geen anderen waren geweest die samen met me waren opgetrokken langs het kronkelige levenspad of het niet op z’n minst hadden gekruist. De talenten die me in staat hebben gesteld om mijn twee voornaamste passies – het schrijven over muziek en het maken van radioprogramma’s (en tegenwoordig ook podcasts) – met enig succes in praktijk te brengen, had ik misschien wel nooit in mezelf herkend. Het waren anderen die mijn talenten zagen en me erop wezen.

Hoog tijd om ze eindelijk eens de eer te bewijzen die hen toekomt! Begin jaren tachtig – ik was net naar Amsterdam verhuisd en had mijn intrek genomen in de leegstaande zolderverdieping van de pastorie van de St. Ritakerk – maakte ik in het grote trappenhuis soms een praatje met Noor Lucassen, die als pastoraal werker aan de parochie verbonden was. Op een dag klampte ze me aan en vertelde enthousiast over een nieuw initiatief van de Amsterdamse Raad van Kerken: een heuse lokale omroep, nota bene de eerste officiële in Nederland. ‘Is dat niet iets voor jou?’ voegde ze eraan toe, hoewel ze donders goed wist dat ik met kerk en geloof weinig op had. Het bleek een schot in de roos en na die eerste schrede als vrijwilliger bij een lokale omroep heb ik het uiteindelijk geschopt tot hoofd radio bij de Boeddhistische Omroep in Hilversum.

Een tweede dankwoord richt ik hierbij – ook weer veel te laat; hij is allang niet meer onder ons – aan mijn oude vriend Jan Weduwer, tijdschriftenmaker in hart en nieren. Nadat hij de Nederlandse editie van het Amerikaanse mannenblad Esquire had overgenomen, belde hij me op met de vraag: ‘Kan jij niet leuk over muziek schrijven? Je vertelt er altijd zo enthousiasmerend over!’ Esquire bleek niet echt mijn muzikale habitat, maar al snel kwam ik als muziekjournalist terecht bij het alternatieve opinieblad Ode en vervolgens zelfs bij de Volkskrant.

En dat je nu op deze plek dit tekstje leest, is ook weer te danken aan een ander. Het was namelijk mede-bestuurslid Lukas van Steveninck die me bijna dertig jaar geleden op sleeptouw nam, eerst als coach om mijn weer eens vastgelopen ‘carrière’ vlot te trekken, vervolgens als partner in crime bij allerhande initiatieven en projecten, maar toch bovenal als altijd inspirerende vriend.

 

Waarom een jaarthema?

Een jaarthema is een manier om het Centrum voor Zelfbezinning te inspireren en te verbinden rond een gemeenschappelijk onderwerp. Het jaarthema nodigt uit tot reflectie, dialoog en creativiteit over een vraag of een thema dat relevant is voor de huidige tijd en de persoonlijke ontwikkeling. Het jaarthema kan ook een bron zijn voor het organiseren van activiteiten, evenementen en publicaties die het Centrum voor Zelfbezinning zichtbaar en aantrekkelijk maken voor een breder publiek.

Het Centrum voor Zelfbezinning koos als jaarthema voor 2025: ‘Je eigen weg vind je samen’. Het thema daagt uit om te onderzoeken wat er in ons leeft als we het niet weten, hoe we ons verhouden tot onszelf en de ander, en welke mogelijkheden er ontstaan als we openstaan voor het nieuwe. Het thema sluit aan bij de visie van het Centrum voor Zelfbezinning, dat zich richt op bewustwording en levenskunst.