Winter 3-daagse

‘Onder de sterren’

28 tot en met 30 december: de winter3daagse in Leusden 

Allemaal kennen we het - ik ook - de pracht van een onbewolkte sterrenhemel en de overweldigende indruk die de aanblik ervan op ons maakt. Eigenlijk doet het jaargetijde er niet echt toe; altijd weer wordt ik er diep door geraakt. Het is mooi, maar ook raadselachtig en bezorgt je een gevoel van zowel nietigheid als verbondenheid. Datzelfde gevoel ken ik ook uit het hooggebergte, al is het dan anders: harder, minder mystiek.

Onder de sterren. Ik ervaar het als mythisch en beloftevol, al heb ik er geen weet van wát dan precies. Van oudsher zijn sterren dragers van wijsheid, oriëntatiepunten voor inzicht in de wereld waarin we leven, maar ook de oudste vorm van navigatie bij het reizen. De sterrenhemel is zowel statisch als in beweging, zowel helder als onpeilbaar, zowel liefdevol als kil en letterlijk afstandelijk. Constellaties hebben hun eigen beelden en betekenistaal, of je die nu verstaat of niet en ongeacht of je die omarmt of dat ze je koud laat, ongeacht of je de astrologie als steun ervaart of er gewoon niks mee hebt.

Gaan we het daar over hebben tijdens onze winterdriedaagse ? Ja en nee.
We gaan ermee aan de slag, we duiken er in; zowel in de sterren als in ons zelf.
Geen cursus sterrenkunde dus, eerder een uiteenzetting, een ontdekking van onszelf met behulp van het firmament. Samen op ontdekkingsreis in donkere nachten, ver weg en dichtbij de sterren. Een opmaat naar het nieuwe jaar!

Lukas van Steveninck, Lidy van Beurden en Ton Maas

 
 
 
 
De sterrennacht is door Van Gogh geschilderd in juni 1889 in de psychiatrische inrichting
 Saint-Paul-de-Mausole in Saint Rémy in de Provence. Hij had net voor de tweede maal een zenuwinzinking achter de rug, waarvoor hij in de inrichting werd opgenomen. Het schilderij wordt gerekend tot de grootste kunstwerken aller tijden en behoort tot de topstukken van het Museum of Modern Art in New York. 
 

Hoewel het een landschap bij nacht laat zien, schilderde Van Gogh het overdag. Hij was geobsedeerd door het idee om een nachtelijk landschap te schilderen vanuit zijn geheugen. Er wordt ook wel gezegd dat het schilderij het uitzicht laat zien vanuit de inrichting. Maar het is opmerkelijk dat het kerkje onderin het centrum van het doek meer overeenkomsten vertoont met de architectuur van een Nederlands kerkgebouw dan met een Franse kerk. De enorme afgesneden cipres linksvoor lijkt in beweging, net als de turbulente sterrenhemel, waarin de maan en de sterren haast lijken te exploderen en rond te tollen. Het beeld wordt versterkt door het golvende en draaiende patroon van koortsachtig ritmisch geplaatste penseelstreken. 

Kunsthistorici hebben geprobeerd de opmerkelijke inhoud van het schilderij te verklaren op basis van bestaande literaire verhalen, astronomie en religie. Gebieden, die allemaal de interesse van Van Gogh hadden. Maar er is nooit een eenduidige verklaring gevonden. Er wordt ook wel een psychologische uitleg aan het schilderij gegeven. Het zou de geestelijke hypergevoelige staat waarin Van Gogh verkeerde illustreren. In dit type interpretatie zou het schilderij een spirituele meditatie van de kunstenaar kunnen zijn op leven, dood en de oneindigheid van het heelal. De herhaalde golfbeweging in het schilderij zou de leven gevende oerkracht van de natuur verbeelden. Een kracht die door sommigen God wordt genoemd. Aan zijn broer Theo had Van Gogh eens geschreven, dat hij dacht dat sterren de laatste bestemming waren voor een mens na zijn dood. Het moet gezegd dat het heel aantrekkelijk is om in deze intrigerende uitleg mee te gaan 

 

 

 

Programma Winter3Daagse 2022 ISVW Leusden: Onder de sterren

woensdag 28 december

De zaal in ‘De Kuilen’ open vanaf 10:30 uur

11:00 Start van de Winter3Daagse

Opmaat: onder de sterren

mountain, night, landscape-4291627.jpg

Samenstelling gespreksgroepen

13:00-15:00 Lunch en pauze
15:00-17:00 Gespreksgroepen
18:00 Diner
20:30-22:00 Deelnemers voor deelnemers

 

donderdag 29 december

08:00-09:45 Ontbijt
09:45-10:30 Opmaat: wat dient jou niet meer?
  Pauze
10:30-12:30 Gespreksgroepen
13:00 Lunch en pauze
14:00 Workshop met Monica Akihary
18:00 Diner
20:30-22:30 Open Cirkel

vrijdag 30 december

 

08:00-09:45 Ontbijt
09:45-10:30 Opmaat: wat heb je weg te geven?
  Pauze
10:30-12:30 Gespreksgroepen
13:00-14:00 Lunch en pauze
14:00-15:00 Gezamenlijke afsluiting 
15:00 Hapje/drankje afscheid en vertrek

Aanmelden voor de winter-3-daagse is mogelijk. We hebben plek voor 20 deelnemers. Stel je aanmelding dus niet uit!

Praktische zaken

VERBLIJF

Verblijf is op basis van volpension inclusief koffie, thee en fruit.

Andere consumpties zijn voor eigen rekening. De bedden op de kamers zijn opgemaakt en zijn voorzien van handdoeken. Iedere kamer heeft een eigen douche en toilet.

Kamerprijzen per persoon alleen op 2 persoons kamer:                                  € 301,– per persoon

Kamerprijzen per persoon met z’n tweeën op 2 persoons kamer:               € 265,– per persoon

Niet overnachten, wel lunch en diner:                                                                      € 190,– per persoon

Maaltijden

Op het aanmeldformulier kun je aangeven wat je maaltijdvoorkeuren zijn.

Bereikbaarheid

Landgoed ISVW is met het openbaar vervoer bereikbaar. Van maandag t/m vrijdag rijdt Lijn 19 vanaf station Amersfoort naar de halte op het terrein van het landgoed. Mocht de bus niet rijden neem dan contact op via de mail info@zelfbezinning.nl of bel 0622792216