Winter 3-daagse

Relax nothing is under control

28 tot en met 30 december 2023: de winter3daagse in Leusden 

Relax nothing is under control

Het thema van de winter3daagse sluit aan op ons jaarthema ‘Voor als ik het niet weet’. Zelfbezinnen gaat altijd over zelf betekenis geven aan..

De organisatoren van de winter3daagse verwoorden het op eigen wijze:

Lidy van Beurden: 

Het enige wat een mens kan doen, is zichzelf in een conditie brengen waarin het scheppende leven zich kan manifesteren, door de werkelijkheid zoals die voor hem/haar ligt te aanvaarden en stil te worden. Hij/zij moet geen lawaai maken en niet te veel willen; hij moet eigenlijk niets willen. (Citaat: C.J. Schuurman)

Willem Jan van den Brink: Begin eer gij bezint 

Het leven zit vol verrassingen en onzekerheden. Soms lijkt het alsof we alles onder controle hebben, maar in werkelijkheid is dat niet altijd het geval. Het is belangrijk om te beseffen dat we niet alles kunnen beheersen en dat is oké. In plaats van ons zorgen te maken over dingen die buiten onze macht liggen, kunnen we beter leren ontspannen en genieten van het moment.Wanneer we proberen alles onder controle te houden, kunnen we gestrest en overweldigd raken. Het is vermoeiend om constant te streven naar perfectie en controle. Soms moeten we gewoon accepteren dat dingen anders lopen dan gepland en dat is helemaal niet erg. Het leven is een avontuur en het is belangrijk om flexibel te zijn en mee te bewegen met de veranderingen.
Vind je deze opvatting wellicht te optimistisch? Relax, we proberen er vat op te krijgen tijdens onze winter3daagse.

Lukas van Steveninck: Niets is onder controle!

Ik weet niet hoe het jou vergaat. Bij mij gaat het ongeveer zo.. De idee dat ik ‘alles’, mijn leven voorop, onder controle heb, is een idee waar ik heel goed van weet dat het onzin is. Toch probeer ik hardnekkig mijn best te doen om grip, voorspelbaarheid en vooral comfort en zekerheid te krijgen.

Mijn geliefde zuster heeft een leefregel “bemoei je alleen me datgene waar je wat aan kan doen!” Dat lukt me niet! 

Ik bemoei me met veel meer zaken dan waar ik wat aan kan doe. Ik heb opvattingen, nogal wat en over nogal wat. Die zou ik ook niet willen missen! Ik weet ook wel dat er veel is waar ik niks of slechts gedeeltelijk echt iets over te zeggen heb.Gezondheid bijvoorbeeld of gebeurtenissen met grote invloed, ontwikkelingen in de maatschappij, in de wereld. Daar zou ik graag een bepalende invloed op willen hebben.. maar ik heb ‘maar’ een heel, heel klein beetje.

Zelfbezinnen gaat voor mij over verbeteren van het zicht op mij zelf en op mijn handelen in mijn poging “er het beste” van te maken. Drie dagen lang ga ik dat ook met jullie doen!

Quirijn Spijker: Ontspannen als ik het niet meer weet?

Dat is raar, ik zou toch juist heel druk bezig moeten zijn als ik de weg kwijt ben en het even niet meer weet! Ontspannen klinkt dan niet als het beste dat ik kan doen. Het gaat in tegen proberen de controle terug te krijgen. Maar was dat niet van begin af aan al een illusie?

“Relax, nothing is under control.” Mijn eerste reactie is: “Hè, waarom moet dat nou weer in het Engels?” Ik heb er ook al geen controle over dat het Engels ons leven steeds verder binnen sluipt. Het citaat schijnt van Adi Da Samraj te zijn, maar in onze huidige wereld van desinformatie is dat zoals veel andere dingen niet meer zeker. En terwijl ik dit schrijf besef ik dat ik controle probeer uit te oefenen op basis van de informatie die ik heb en die is lang niet altijd betrouwbaar.

Alles loslaten lijkt me ook niet zo’n goed idee, dus wat dan wel? Plannen maken misschien. Van te voren nadenken over wat ik denk wél onder controle te hebben. En dan hopen dat de werkelijkheid me niet inhaalt voordat ik mijn plannen ten uitvoer kan brengen. “Life is what happens to you while you’re busy making other plans.” wordt toegeschreven aan John Lennon omdat hij dit in 1980 zong, maar dat schijnt dus weer eerder door ene Alan Saunders bedacht te zijn. Ik geef het op en ga ontspannen plannen maken voor de winterdriedaagse. Die zal wel weer anders verlopen dan ik van te voren denk. Weg is mijn controle…

Aanmelden voor de winter-3-daagse is mogelijk. We hebben plek voor 20 deelnemers. Stel je aanmelding dus niet uit!

Praktische zaken

Programma Winter3Daagse 2023 in  Leusden

Donderdag 28 december: ‘Relax nothing is under control’ (Lukas) & ‘En daar moet ik het mee doen’ (Lidy en Mariet) 

De zaal in ‘De Kuilen’ open vanaf 10:30 uur

11:00 Aftrap van de Winter3Daagse
Samenstelling gespreksgroepen

13:00-15:00 Lunch en pauze

15:00-17:00 Gespreksgroepen
18:00 Diner
20:30-22:00 Deelnemers voor deelnemers

Vrijdag 29 december: ‘En toen was ik op mezelf’ (Quirijn)

08:00-09:45 Ontbijt
09:45-10:30 Opmaat Quirijn
Pauze
10:30-12:30 Gespreksgroepen
13:00 Lunch en pauze
Workshop
18:00 Diner
20:30-22:30 Open podium

Zaterdag 30 december: ‘Op weg’ (Willem Jan)

08:00-09:45 Ontbijt
09:45-10:30 Opmaat
Pauze
10:30-12:30 Gespreksgroepen
13:00-14:30 Lunch en pauze
14:30-15:00 Gezamenlijke afsluiting
15:00 Hapje/drankje afscheid en vertrek

Verblijf en kosten 

Verblijf is op basis van volpension inclusief koffie, thee en fruit. Andere consumpties zijn voor eigen rekening.

Kamerprijzen per persoon:

1 persoon op 2 persoonskamer: € 301,- per persoon

2 personen op 2 persoonskamer: € 265,- per persoon

Elke kamer heeft een eigen douche, toilet en balkon.

Geen overnachting (inclusief lunch en diner): € 190,- per persoon 

Bereikbaarheid: 

Landgoed ISVW Dodeweg 8 3832 RD Leusden

Met openbaar vervoer bereikbaar. Van maandag t/m vrijdag rijdt Lijn 19 vanaf station Amersfoort naar de halte op het terrein van het landgoed. Mocht de bus niet rijden neem dan contact op via de mail info@zelfbezinning.nl of bel 0622792216