Schrijfcyclus 'Het verhaal dat je leeft'

Met Willem Jan van den Brink.

Ervaringsgericht schrijven

Zin in een APK voor de ziel?

Dan is zelfreflectie aan de hand van creatieve schrijfopdrachten iets voor jou. Het verhaal dat je leeft is een oefening in ervaringsgericht schrijven. Het is het bewijs dat je leeft, en tegelijkertijd een weergave van het script dat je bewust of onbewust uitleeft. Je eigen ervaringen vormen letterlijk je betekenis. Wat we in elkaar kunnen herkennen: Waar in ons leven worden we geregeerd door de verhalen waar we mee leven? En waar schrijven we ons eigen verhaal?

coffee-2242267_1280

Het verhaal over jezelf ontdekken

Narratieve Psychologie

De narratieve psychologie gaat ervan uit dat de mens wordt bepaald door zijn of haar verhaal over zichzelf. ‘Zichzelf’ is daarbij te verstaan als een verzameling van gedachten, ideeën en gevoelens.

De theorie en de oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het autobiografisch geheugen en de functie van herinneringen en levensverhalen. Zo kan je door jezelf de juiste vragen te stellen impactvolle ervaringen een plaats geven en bepaalde episodes uit je leven op een andere manier bezien. Je beweegt van het dominante verhaal naar het alternatieve verhaal.

Wil je meer weten over het hoe en wat, lees dan Op verhaal komen: je autobiografie als bron van wijsheid van Ernst Bohlmeijer en Gerben Westerhof.

WHEN WE DENY THE STORY, IT DEFINES US. WHEN WE OWN THE STORY, WE CAN WRITE A BRAVE NEW ENDING.

~ Brene Brown

Wat je kunt verwachten

We zijn ontspannen en aandachtig bezig tijdens de schrijfcyclus. Geen prestatie- of resultaatdwang dus. Je maakt contact met wat er speelt in je leven en schrijft erover aan de hand van aansprekende opdrachten. Na de verschillende schrijfrondes is er mondelinge uitwisseling, waarbij je ongedwongen tevoorschijn kunt komen.

Creatief Reflectief

Deze schrijfcyclus is strikt genomen geen cursus ‘creatief schrijven’. Evenmin betekent ‘autobiografisch schrijven’ dat we toewerken naar jouw vuistdikke levensverhaal. Wel wordt je creativiteit aangesproken in de vorm van speelse thuisopdrachten. We maken dankbaar gebruik van genres als het ZKV (Zeer Kort Verhaal, A.L. Snijders) en flitsfictie (Ilja Leonard Pfeijffer).

Workshopbegeleiding

Willem Jan van den Brink verzorgt deze activiteit enkele keren per jaar. Hij studeerde Engelse Taal- en Letterkunde en treedt op als gespreksleider en coach reflectief schrijven.

Ga naar de agenda om te zien wanneer de volgende training staat gepland.

Schrijvend ben je sprekend jezelf!

De volgende schrijfcyclus begint op 18 maart 2023. Interesse om mee te doen? Stuur willemjan@zelfbezinning.nl een berichtje.

Locatie: Landgoed ISVW, Leusden. Data: zaterdag 18 maart, 1 april, 15 april, 13 mei en 27 mei